Składniki : 300g gorzkiej czekolady
225g masła
3 całe jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
275g miałkiego cukru
135g mąki
1/4 łyżeczki (małej)soli.
Piekarnik nagrzać do 160st. Formę o wymiarach 20X30 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
1/3 ilości czekolady (1 tabliczkę 100g) zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i odstawić do lodówki
Resztę czekolady połamać i z posiekanym masłem rozpuścić w kąpieli wodnej ( miseczka ze składnikami wstawiona do garnka z podgrzewaną wodą )
Jajka ubić na puszysto z wanilią i cukrem
Dodać masę czekoladową i razem przez chwilkę miksować na wolnych obrotach
Dodać przesianą mąkę, sól i delikatnie wymieszać na jednolitą masę( można miksować na małych obrotach )
Przełożyć do przygotowanej formy
Posypać startą czekolada z lodówki
Piec przez 20-25 min.
Wystudzić przy otwartych drzwiach piekarnika.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz