5 jaj, puszka kukurydzy, 20dkg szynki lub innej chudej wędliny, 2 łyżki masła lub dobrej margaryny, 2 łyżki maki, kostka bulionowa, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, 3łyżki ostrej musztardy, ewentualnie 5 dkg startego żółtego sera, pieprz, sól.
Jaja ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki.
Rozgrzany tłuszcz połączyć z mąka, rozprowadzić 2 szklankami wody, doprawić sos kostką bulionowa, solą, pieprzem i zagotować. Kukurydzę odsączyć, szynkę pokroić w w paseczki , szczypiorek i pietruszkę posiekać ( kilka gałązek pietruszki odłożyć). Zieleninę, kukurydzę oraz wędlinę i musztardę wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.
Gotowy sos przelać na półmisek, ułożyć w nim połówki jaj. Przybrać szczypiorkiem i gałązkami natki pietruszki. Tak przygotowane jaja można też posypać żółtym serem, zapiec i podawac jako gorącą przekąskę. 100g= 270 kcal.
Przepis - koleżanki z Popowiczan, imienia której zapomniałam.
Basiu, koleżanka Ta,to Krysia,bardzo miła i sympatyczna dziewczyna.Mam przyjemność chodzić z Nią na angielki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.