czwartek, 16 grudnia 2010

Babka cytrynowa

Składniki:
25 dk margaryny
25 dk cukru
25 dk mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 cytryny
Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i miksujemy na pulchną masę, dodajemy sok z całej cytryny, miksujemy. Stopniowo sypiemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny. Całość mieszany na jednolitą, pulchną masę i wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. ok. 180 st. i pieczemy ok. 40-45 minut. Po upieczeniu ciepłą lukrujemy lukrem cytrynowym. Lukier robimy z soku z pół cytryny i cukru pudru. Ilość cukru zależy jak dużo go wchłonie sok i jak gęsty chcemy mieć lukier. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tosiu,babka była pyszna. Napewno upiekę na Swieta.
    Uściski Sabina

    OdpowiedzUsuń
  3. Tosiu,nie jadłam.
    Już miałam taki pełny brzuszek,że nie dałam rady.
    Szkoda.
    Wiem,że była przepyszny, bo co róż podchodziły do mnie dziewczyny i mówiły"spróbuj babki,wiesz jaka dobra"no nie wiem ,ale im wierzę.
    Całuski.

    OdpowiedzUsuń