piątek, 22 kwietnia 2011

Mazurek czekoladowy.

Ciasto : 250g mąki, 200g masła roślinnego, 2 żółtka, 1dkg ( 10g )drożdży- mogą być suche, otarta skórka z cytryny, 50 g cukru pudru.
Masa migdałowa : 100 g migdałów bez skórki, zmielonych, pełna łyżka cukru pudru i tyle śmietanki ( mleka ) aby powstała masa gęstości śmietany.
Masa czekoladowa : 200 g cukru, 100 g mleka, czubata łyżka kakao, łyżka masła, pół laski wanilii lub cukier waniliowy.
- Przesiekać i zagnieść ciasto, schłodzić przez godzinę w lodówce. Wywałkować na o,5 cm i umieścić na blaszce kwadratowej lub dużej tortownicy. Na boki zrobić wałeczek. Blaszki nie smarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( u mnie 190 st, termoobieg lub góra-dół). Podpiec na złotawy kolor. Lekko ostudzić. Rozsmarować masę migdałową. Ponownie wstawić do piekarnika na ok. 10 min, żeby masa wyschła- podstawić pod spód blaszkę. Ostudzić.
Cukier z mlekiem gotować na dość silnym ogniu , w rondelku , aż spuszczona z łyżki kropla ciągnie niteczkę- wsypać kakao, wanilię i mieszając gotować jeszcze ok. 2 min. Odstawić z ognia , dodać masło ( można też dodać gorzką czekoladę-1/3 czekolady ). Wyłożyć na mazurek. Przybrać migdałami, skórką pomarańczową, kolorowymi galaretkami, kokosem i czym kto lubi. Smacznego.



1 komentarz: